وقتی جنگ اوکراین شروع شد رژیم صهیونیستی در ظاهر اعلام بی طرفی کرد و مجله نشنال اینترست در مقاله ای درباره چرایی اتخاذ این رویکرد و الزامات آن نوشت:" در حالی که اسرائیل سعی می کند بی طرفی خود را حفظ کند، در عین حال باید در یک میدان مین دیپلماتیک حرکت کند تا روابط عملیاتی خود را با نیروهای روسیه در سوریه حفظ کند، انتظارات غرب را برآورده کند و به خواسته های جامعه خود که از نزدیک اوضاع را زیر نظر دارند، توجه کند. در واقع، موضع اسرائیل منحصر به فرد است". دولت بنت برای اینکه نشان دهد به سیاست بی طرفی وفادار است پیشنهاد میانجی گری بین روسیه و اوکراین را مطرح کرد چراکه یکی از شروط میانجی گری بی طرفی بین دولت های درگیر است. اما رد این پیشنهاد از طرف روسیه نشان داد که از دید مسکو ، تل آویو بی طرف نبوده است.
به نظر می رسد از نظر روس ها، رژیم صهیونیستی نقش اساسی در تشویق رئیس جمهوریهودی تبار اوکراین به عضویت در ناتو علی رغم حساسیت و اخطار شدید روسیه و همچنین تشویق آن به مقاومت در برابر تهاجم روسیه داشته است که گفته می شود محاسبه نکردن آن از سوی روسیه راهبرد نظامی این کشور را در جنگ اوکراین با اختلال روبرو کرده و توسل روسیه به شیوه های غیرمرسوم همچون تهدید هسته ای از فرسایشی شدن جنگ نشات می گیرد.
نقض بی طرفی تل آویو تنها به تحریک و تشویق زلنسکی محدود نشده و با گذشت زمان و طولانی شدن جنگ ابعاد دیگری از آن آشکار می شود. از جمله اینکه به نوشته پایگاه شبکه خبری قدس سفیر اوکراین در فلسطین اشغالی, عزیمت شماری از نیروهای ارتش رژیم صهیونیستی را برای شرکت در جنگ اوکراین تأیید کرد و گفت «در جنگ جهانی دوم، اوکراینی ها برای نجات یهودیان کمک کردند و اکنون ما به کمک شما نیاز داریم."افزون بر اینها این احتمال وجود دارد که رژیم صهیونیستی در پوشش کمک های بهداشتی و انسانی به انتقال سلاح و بخصوص سلاح های تک تیرانداز به مسلحین اوکراینی کرده باشد.
همچنین به نوشته پایگاه خبری اکسیوس تل آویو به درخواست آمریکا برای حمایت از قطعنامه سازمان ملل در محکومیت تهاجم روسیه، امارات را تحت فشار قرار داد. همچنین در داخل اسرائیل نیز برخلاف سیاست اعلامی بی طرفی مخالفت های گسترده داخلی با این سیاست وجود دارد.
روزنامه اسرائیلی جروزالم پست خواستار کنار گذاشتن بی طرفی شد و تاکید کرد که تل آویو باید روشن کند که با هرگونه اقدام تهاجمی مخالف است. با توجه به این موارد می توان گفت که هرچند تل آویو برای همراهی با غرب و ناتو و همچنین جلوگیری از تحریک روسیه به فعال کردن سامانه های دفاع موشکی خود در سوریه به اعمال سیاست بی طرفی در جنگ اوکراین تظاهر می کند اما در عمل بی طرف نبوده و نیست و جانب دولت زلنسکی را گرفته و با کمک به آغاز جنگ و استمرار آن به بهره برداری گسترده از آن اقدام کرده که این در نهایت می تواند خشم و واکنش مسکو را به مانند ببر زخمی به همراه داشته باشد.
-----------------------------------
احمدکاظم زاده
پرش به محتوا
مطلب بعدی